5 mei: Bevrijdingsvuur komt naar Putten

Loopgroep De Samenloop uit Putten haalt in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur uit Wageningen op. Via een bijzondere route legt de groep hun weg naar Putten af. 
Tijdens de route staat de loopgroep in verschillende plaatsen even stil bij een oorlogsmonument, waar een kaars wordt aangestoken. Ook moedigen verschillende leden van het college, tijdens de tocht en bij de binnenkomst bij het Bosbad, de renners aan. Aangekomen bij het Bosbad in Putten overhandigt loopgroep De Samenloop om 8.00 uur het bevrijdingsvuur aan locoburgemeester Koekkoek en vervolgens begint de huldigingsceremonie. Hierbij zal het fanfarecorps Excelsior o.a. het Wilhelmus spelen. Iedereen is van harte uitgenodigd om de lopers om 8.00 uur binnen te halen. 

Het bevrijdingsvuur is een nationaal Nederlands symbool ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog op 5 mei 1945.

Jaarlijks wordt sinds 1948 het vuur op 5 mei om 0.00u, Bevrijdingsdag, ontstoken op het 5 Mei Plein te Wageningen. Lopersgroepen steken een fakkel aan dit vuur aan, waarna het in estafette door 2000 hardlopers naar 70 plaatsen in Nederland wordt gebracht. Onder deze plaatsen is ook een provinciehoofdstad waar later die dag de officiële opening in bijzijn van de minister-president plaatsvindt. (Bron: Wikipedia)

Onthaal Bevrijdingsvuur Putten in 2017


Posted in Aankondiging, Nieuws