Het vaandel

Het vaandel is het uithangbord van de fanfare en de gemeenschap kan hier best trots op zijn. Een vaandeldrager loopt letterlijk en figuurlijk “voor de muziek uit”. 

Tot de jaren ’80 geleden had fanfarecorps Excelsior Putten bij (straat)optredens een vaandeldrager binnen de gelederen. Toen de laatste vaandeldrager, Aalt Grevengoed, ermee ophield is deze functie nooit meer opgevuld. De oudere generatie kent Peter van Dijk misschien nog als vaandeldrager.

Excelsior is nog in het bezit van twee vaandels. Volgens de overlevering dateert de oudste uit de jaren 60 en de “nieuwste” uit de jaren 70. Maar ook oude foto’s uit de jaren ’40 laten zien dat er toen al een vaandel van de vereniging was. Helaas is deze niet bewaard gebleven.

Van oorsprong werden de gewonnen prijzen op een concours, vaak een lauwerkrans of een penning, aan het vaandel vastgemaakt. Tijdens (lopende) optredens kon men dan zien hoe succesvol een vereniging was. Bij optredens met meerdere muziekverenigingen stonden de vaandeldragers ook netjes opgesteld om hun vereniging te vertegenwoordigen. Iets wat nu nog steeds gebeurt bij (ceremoniële) militaire ceremonies door de verschillende legeronderdelen.

Het vaandel. Iets om als vereniging trots op te zijn! Binnenkort weer te zien in de Puttense straten??

Posted in Geschiedenis Fanfarecorps Exelsior